Torsdagstips - Hitta ljuset

2013-04-18 @ 11:12:54
 
Här kommer ett användsbart tips till alla som fotograferar. Vare sig det är på barnen hemma i vardagsrummet eller om det är på mer avancerad nivå. Enligt min mening så är ljuset det som utmärker din bild från alla andras. Att hitta det där perfekta ljuset som ger liv i din bild och som får en vardagssituation att se magisk ut. 
 
Hur ska man då gå till väga för att hitta det där perfekta på platsen man är på? Som ni ser på bilderna ovan har jag använt mig av fönstren i bakgrunden. Man får dock passa sig lite grann så inte motivet som du fotograferar blir mörkt istället för ljus. Ett tips kan vara att överexopnera din bild lite grann. Som jag har gjort på bilden till vänster, tjejen är ljus plus att fönsterljuset ger lite mer effekt. Små justeringar kan göra en otrolig skillnad i din bild. Använd fönstren och rör på dig för att hitta det perfekt för dig.  Bilden till höger är tagen i ungefär samma uppställning. Lite fönsterljus på blommorna plus ljus bakom. 

 
Var hittar man då ett bra ljus när man ex är inomhus? 
Använd i första hand så långt det bara går, det naturliga ljuset. Allt ljus som kommer utifrån ex från solen. Det ger ett behagligare ljus och är mer fördelaktigt att använda än ljus från lampor då de ger lite grann en annan känsla. 
Bilderna ovan är tagna med endast befintligt ljus. Den på vänster på min lilla kille har jag haft fönster snett på vänster sida för att få ljus i ansiktet samt fönsterljus bakifrån, inte lika starkt. Bilden till höger har jag haft ett fönster bakom mig som ger ljus på lill tjejen, här var vi tvungen att ha några små lampor tända just för att rummet var rätt mörkt. Men huvudsakliga ljuset kommer alltså från fönstret. Hon ligger på ett ungefär kanske 1 meter från fönstret, allt för att få så mycket ljus som möjligt. 
 
Vad har dessa bilder genemnsamt? Jo fönsterljus riktiat mot motiven, det är det som ni ska sträva efter när ni vill få fina bilder hemma. Självklart så kan man experimentera lite grann med ljuset från andra hålll med att alltid ha fönstret i ryggen är ett säkert kort. Prova dig fram till vad du gillar bäst.
 
 
När man tar bilder utomhus så kan ni fokusera på att hitta en plats där det är jämt ljus. Inte blandat massor med sol och skugga och liknande utan hitta en skuggplats där man ser att ljuset är jämt och fint. Är det mulet så är det en aningen lättare att hitta rätt men försök ändå att hitta plats där skuggan skulle varit, om det inte är för mörkt. 
 
På bilden ovan till vänster var det lite mulet, vädret var väl inte riktigt på våran sida, men tog en plats där jag såg att ingen annat ljus fanns, utan jämt och fin på en gräsmatta i skuggan av ett träd, lite glest men det dög då solen inte var så skarp. Här är en reflexskärm använd för att lätta upp lite skuggor i ansiktet då det var så mulet. Vill man kan man göra sig en hemmavariant med antingen folie eller frigolit. Fungerar bra det också ;) 
     På bilden till höger så var solen framme och det var när solen nästan stod som högst på himlen, vilket man bör undvika. Men jag hittade lite skugga bakom ett träd som fick göra jobbet med att blockera det starka solljuset. Här ligger solen bakom trädet vilket ger en fin liten effekt i bakgrunden med så kallad bokeh.
 
Vilken plats du vill fotografera på är helt upp till dig, prova dig fram men ha i bakhuvudet att hitta en plats med jämt ljus så att bilden blir så "ren" som möjligt. Självklart kan du om du vill använda dig av motljus men det är lite svårare och kan kräva lite mer övning. Men prova gärna! 
Hoppas dessa tipsen är något som ni kan ha med er nästa gång som ni plockar fram kameran.  Använd det befintliga ljuset inomhus, stora lokaler med stora fönster är mer än underbart ;) 
 
Lycka till! 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Matilda Wik - fotograf i Norrköping

Bra inlägg! :)

Svar: Tack snälla :) vilken tur, puh! :)
Viktoria Wigenstam

2013-04-18 @ 11:18:19
URL: http://www.mwfotografi.se/blogg
Postat av: Amanda

Hej!
Skulle bli jätteglad om du ville visa hur du får bakgrunden på vissa av dina bilder så suddiga och motivet så skarpt:)
Kram

Svar: kan lägga ut ett litet inlägg om det! :) Roligt att du frågar! :)
Viktoria Wigenstam

2013-04-24 @ 22:03:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


© Viktoria Wigenstam
Blog designed by Tasnim E
RSS 2.0