Svar till Amanda

2013-05-03 @ 18:07:00
 
Fick frågan ovan av Amanda och jag tänkte att jag skulle skriva ett svar här på bloggen så att alla ni läsare kan ta del av "tricket" haha! 
 
En viktig del i hur suddig din bakgrund blir (du har ett kort skärpedjup) beror dels på avståndet mellan ditt motiv och bakgrunden. 
Om du ex har en bakgrund väldigt nära den du vill portättera så syns alla detaljer bättre coh bakgrunden blir lite skarpare än om du har ett längre avstånd mellan motiv och bakgrund. 
En annan grej som påverkar hur suddig din bakgrund blir beror på vilket bländartal som du använder när du fotograferar. (Bländaren benämms ex f/3.5 i display/på objektiv). Om du använder en liten bländare som ex f/8 så blir det längre skärpa i din bild och mindre suddig bakgrund än om du ex använder en stor bländare på f/2.8 eller kanske till och med f/1.8. Så vill du ha en fin bakgrundsoskärpa (det suddiga i bakgrunden) så bör du välja en så stor bländare som möjligt, vilket också ger lite mer ljus till dina bilder.  
Även avståndet mellan dig som fotograferar och ditt motiv har en avgörande del i bakgrundsoskärpan. 
Desto närmare som du är ditt motiv desto finare bakgrundsoskärpa får du. Om du ska fotografera macro på kanske en blomma så blir det suddigare bakom den desto närmare du kommer. Det kan då vara en ide att kanske justera bländaren, så att hela motivet blir skarpt, så du har en mindre bländare. För bakgrunden blir fortfarande oskarp. 
 
Hoppas att du är nöjd med ditt svar Amanda :)
 
Sen för att få till det på just dina bilder så gäller det bara att öva öva och öva! Sluta aldrig att öva!
 
Exempel där jag på den vänstra bilden har haft både längre avstånd mellan blomma och bakgrund, haft en större bländare (2.8) plus att jag har varit närmare blomman än på bilden till höger. Där jag har stått en bit ifrån, använt en mindre bländare och som ni ser inget direkt avstånd bakom blommorna. 
 
Vill ni lära er mer om bländaren och alla andra inställningar på din systemkamera så kan ni klicka in er och beställa min webkurs - lämna autoläget. Perfekt för dig som vill veta lite mer och utveckla sitt fotograferande. 
Klicka på bilden för att komma till kursen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


© Viktoria Wigenstam
Blog designed by Tasnim E
RSS 2.0