Och ännu en vecka passerar

Är nu i vecka 27, veckorna bara springer iväg!! 

Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas

Magbild kommer i morgon! Glömde förra veckan men i morgon kommer det med säkerhet en :)

v 26

Idag så vandrar jag in i vecka 26, har alltså gått 25 HELA veckor.
Lite information om denna vecka: 

Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.
Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

Du

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.


Egen information:
Har enligt ovan gått upp ganska lagomt, 7,5 kg + ligger jag på nu, det går uppåt....
Graviditetssnuvan har INTE gett med sig, men nu har jag hämtat utt ett nässpray för just detta så hoppas en behandling räcker!
Det är väldigt livat inne i magen, varje dag, såå mysigt.

Bilder för nuvarande vecka kommer i morgon, har inte haft tid eller kommer ha tid att ta några idag...men som sagt i morgon så...

Var till barnmorskan idag och allt såg bra ut, mag-kurvan är helt normal och hjärtljud, blodtryck m.m var också bra. Så skönt! :)

BM

På onsdag är det dags igen för nytt barnmorskebesök. Då har jag alltså gått 25 fulla veckor.
Allt går väl rätt bra ännu..inga större krämpor!
Graviditets-snuva är väl det enda som känns lite besvärligt men det är sånt man får ta...hoppas bara att förkylningen börjar släppa också så man slipper lite grann åtminstonde, besvärligt med dubbelt upp...

Det är full fart i magen, har fått någon liten spark som verkligen gjort ont! Tack och lov når den väl inte att sparka till revbenen ännu men det är väl bara en tidsfråga...

Ja det var i alla fall en liten lägesrapport om hur det ser ut, återkommer på onsdag när jag kliver in i ny vecka :)

Underbar uppfinning!

Köpte till förra graviditeten så kallade belly belt, behövde dock aldrig använda dem då eftersom jag aldrig fick så stor mage.
Men nu kommer de däremot väl till hands! Kan utan tvekan rekomendera dessa! Köpte mina på barnens hus men de finns säkert på fler ställen :)

Combo Box

v 25 - tiden går FORT

Nu går jag alltså in i v. 25. Helt otroligt att det bara är 15 veckor kvar nu! Det går ju hur snabbt som helst!
Här är i alla fall lite information om denna vecka: 

Bebisen

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

Du

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.

Det är nu 111 dagar kvar till beräknat förossningsdatum, 60% av graviditeten är avklarad!


Magen har verkligen växt senaste veckan!! Tycker den är en riktig kula nu, och som ni ser på bilderna så är det ju lite skillnad..

I övrigt så mår jag faktiskt rätt bra, bär jag och lyfter T mycket så har jag dock lite ont på kvällen och dagen efter men man får väl skylla sig själv då! Graviditetssnuvan är nu också nog ett faktum...är konstant snorig! Men med lite nässpray (lämplig för gravida) så får jag i alla fall sova ordentligt nu om natten, såå underbart!

Magbild v.24

Eftersom jag inte hade någon bild i onsdags så kommer två nu istället!
 

Tycker dock att det inte syns så mycket framifrån, men lite mage har man ju allt fått sig! Midjan försvinner väl snart ser det ut som men vad gör det...
Som vanligt tycker jag själv att den verkar större än på bilderna, vad tycker ni som brukar se mig? Inbillar jag mig bara :) haha

Hoppar in i v. 24

Bebisen: 

Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram.

 Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

 Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

 Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

Jag:

Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.

 Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

 Det kan vara dags att börja ta reda på vilka föräldrautbildningar som erbjuds i ditt område. Många sjukhus erbjuder profylaxkurser och det finns till exempel vattengympa som kan hjälpa din kropp att förbereda sig inför förlossningen.

Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska.


Egna tankar/känslor:

Helt otroligt att man redan är i vecka 24! Det känns helt otroligt....
Det känns fortfarande ganska bra..blir mer och mer slut efter att ha haft en lång och energikrävande dag men det är inte såå farligt faktiskt!
Magen växer och växer...börjar faktiskt känna mig ganska "stor" nu, i alla fall utifrån vad jag är van med. Kanske inte har direkt största magen ändå.

Den lille/lilla lever verkligen ett eget liv där inne, det är ofta full fart och den sparkar till ordentligt! Min man kan utan problem känna dom, vilket har gått de senaste 3 veckorna nästan. Jätte kul är det då!

Magbild för veckan kommer upp inom kort, har inte hunnit ta något kort ännu, då jag ska försöka ta i studion går det lättare om min kära son är på bra humör också :) Men det kommer!

Jobbigt eller nyttigt?

Precis som med förra graviditeten så kommer frustrationen tillbaka...att måsta gå upp så många kilon!
Många tänker nog nu men SKÄRP DIG, DU ÄR GRAVID!
Dock så är verkligeheten inte lika enkel....Har alltid varit hyfsat smärt men samtidigt varit såå rädd för den där rackarns vågen..
Graviditeten med T gick väl ändå över förväntningarna men självklart var det superjobbigt att se siffrorna ticka uppåt för varje vecka som gick..
Denna gång hade jag bestämt mig för att försöka hålla mig nyttig utan att överdriva (med T så blev det MYCKET sötsaker).
Men icke...äter sötsaker mer än jag kanske borde på kvällarna, under dagarna klarar jag mig med lite frukt och så för att få bort sötbegäret men på kvällen är det tufft.
Detta resulterar så klart i evigt grubbel under kvällen för hur korkad jag är som inte kan låta bli...
Vet inte om det är bara psykiskt att jag MÅSTE HA eller om det är som "tröst" för att vågen tickar uppåt...
Hur som helst ingen bra cirkel kanske, okej går väl inte upp onödigt mycket men det känns ju lite olustigt.

Tillbaka till ämnet...att gå upp under graviditeten är rent ut sagt SKIT jobbigt! Vet att det är för en bra sak ♥ och att "allt" försvinner efter förlossningen men det är sjukt svårt att tänka i dom banorna...Förstår verkligen inte hur jag stod ut med detta förra gången, kanske hade jag för mycket att tänka på med skola och körkort och allt...
Skulle ju vilja att bäbisen mår prima utan att jag behöver bli tyngre! :)
Gick sammanlagt upp ca 16 kg med Theodor och är rädd att det blir likadant nu..väger nästan lika mycket nu som med T i samma vecka.

Kanske måste jag bara försöka smälta att det försvinner...för med T så gjorde det de ganska så snabbt.
Och kanske försöka göra något bra av detta, få min hjärna att börja tänka rätt..men det är fruktansvärt svårt!

Ni som kanske har kännt likadant, hur gjorde ni för att övervinna rädslan över att gå upp i vik?
Kom gärna med tips och inspiration så kanske detta blir lite enklare :)
Hoppas ni kan stå ut med såna här inlägg, det är skönt att få ur sig det!

v.23

Idag så går jag in i vecka 23 i graviditeten.
Lite information: 


Bäbisen
Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

 Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

 Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

 Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

 
DU
Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

 Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

 Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.

Bild från idag!


Tycker ju själv att det syns mycket mer än så här! Å andra sidan, efter att ha ätit lunch och middag så blir den ju ltie större också, här är bara efter frukosten.

Hårdstädning!

Älsklingen och "lilla" T var idag iväg en stund på förmiddagen så jag passade på att städa ur en garderob...
Det hela tog en timme! Förstår inte HUR det kunnat samlas så mycket saker,kläder,grejer i ett sånt skåp men till slut så blev det då klart och nu ser det väldigt bra ut! :)
Dock fick resterande av dagen bli ganska lugn då jag nästan tog i liite för mycket vid städningen, sprang hit och dit, lyfte bar och klättrade...
Jaja nya tag i morgon, och kanske inte lika hårda så man orkar mer! :)

En mycket livad krabat i magen idag, fullt sjå där inne!
RSS 2.0