Väskan-check!

Gick i onsdags in i vecka 35. Tiden verkligen rusar iväg!
Väskan har jag så smått börjat packa...
Då vi inte hann packa någon förra gången så är vi ute i god tid nu istället! 
Nästan allt nödvändigt är nedpackat, lite grejer kvar att inhandla men sen så är det klart! :)

Annars så mår jag rätt bra, illamåendet som kom tillbaks för nån vecka sen har börjat avta som tur är!
halsbrännan är dock lite mer tydlig nu, men äter man bara "bra" så känner jag knappt av det... Så skönt!

Annat info....39 dagar kvar till beräknat... hoppas verkligen att den kommer lite tidigare.
Inte FÖR tidigt men sådär lagomt, blir det som T så är det ju bara 3 veckor kvar :) Kan ju hoppas på det!
Börjar vara ganska less det här nu, vill hellre sitta med en liten i famnen!

Återkommer lite mer nästa vecka med magbilder o.s.v.
Kanske lägger upp ett litet collage med bilder från början av graviditeten och fram tills nu, kan man jämföra lite grann :)

v.34 - 6 veckor kvar

Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

 

Nu på senaste besöket hos barnmorskan så fick jag även veta att det lilla pyret nu har fixerat sig. Vilket känns bra, lika bra att den gör det nu!

Mår i övrigt ganska så bra, lite illamående har börjat komma tillbaka men jag lever över :)

Har börjat lite smått med planering för BB-väskan också, den här gången sk vi allt hinna packa den!!

Här är en bild för den här veckan (i onsdags)

 



 

8 veckor kvar

Gick i veckan in i v.32 vilket innebär att det inte är så himla länge kvar nu, tiden har verkligen gått fort. Det börjar självklart kännas ganska så tungt nu och jag börjar vara lite less men samtidigt så känns det ganska lätt och bra då jag vet att det inte är så långt kvar! Blir det dessutom som med T är det bara 6 veckor kvar ;) Får hoppas på det!

Här är i alla fall lite information för er intresserade och även en magbild, magen hade inte växt så mycket sen 2 veckor när jag var till BM i veckan, men vikten ökat..dock hör det ju till också..vågen står på ca 0,5 kg mer än med T, magmåttet exakt samma som i samma vecka med T, blodtrycket samma, hjärtljuden lite olika. Kul är det i alla fall att jämföra :) 

Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.
Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika


Lite skillnad motför första bilden (v.17), klicka på miniatyrerna för att se större
 

RSS 2.0