Inför en fotografering - bra att tänka på

2015-06-10 @ 18:09:56
Rasmus och Anna 2015
 
Jag får ofta frågor om just detta, vad man bör tänka på när man bokar en fotografering och vad man ska tänka på till själva dagen då fotograferingen äger rum. Så jag har sammanställt en liten "checklista" till er som hjälper er en bit på traven. 
 
Ute i god tid
Den första punkten är den allra viktigaste, för att vara säker på att få en fotografering precis när du vill ha den så gäller det att vara ute i god tid. Under högsäsongen (sommaren) så blir de allra flesta fotografer uppbokade relativt snabbt. Så var förutseende och boka din fotograf gärna ett par veckor eller någon månad i förväg, ju tidigare desto bättre och du är garanterad att hinna få en tid. 
 
Rätt tidpunkt
Denna punkt är minst lika viktig som själva fotograferingen i sig, om du ska ta bilder utomhus så är tiden för fotograferingen väldigt avgörande för dina bilder, i de allra flesta fallen. För att få det optimala ljuset och det lättaste ljuset att arbeta med så bör du välja att ha din fotografering tidig morgon eller sen eftermiddag. Ljuset är mjukare och solen står inte lika högt på himlen, vilket underlättar så ni slipper fula skuggor och man kan få lite underbart motljus på köpet. Så undvik i det längsta att fotografera mitt på dagen.
Det är också en idé, om det är barn som ska förevigas på bilderna att dessutom välja en tidpunkt där barnen är som piggast. Dvs inte precis innan sovning eller matning :) 
 
❍ Backup-plan
Om det är utomhusfotografering som gäller så se till att ha en reservplan ifall vädrets makter skulle ställa till det. Antingen hitta en inomhusmiljö med mycket ljusinsläpp, någonstans under tak eller överväga möjligheterna att skjuta upp fotograferingen. Här är det också viktigt att ha bokat i god tid, om du vill ge bort en fotografering i present kan det vara en tanke att fotografera ett par veckor innan. Så om vädret inte är fördelaktigt så hinner man flytta fram fotograferingen och bilderna hinner fås i tid ändå. Om studiomöjligheter finns är det också en lösning så klart. 
 
❍ Klädval
Det här är en fotografs stora förhoppning, att kunna påverka valet av kläder. För utomhusfotografering så är det en stor fördel att välja rätt kläder, som passar in och som underlättar för ljus och stämning i bilden. Min rekomendation, för att få till min stil på bilder är att välja ljusa kläder. Tänk pastell. Det ger ett mjukt ljus och en fin känsla över hela bilden (se ex den längst upp i inlägget). Mörka kläder är svårare att använda till den här typen av bilder, det går men finns möjligheten att använda ljusa så toppen! 
Se bilden nedan för att få några exempel på färger som fungerar alldeles utmärkt. Så klart andra också men tänk ljust så är ni hemma.  Ta gärna med flera ombyten om ni vill så får man variation i bilderna. 
Tänk också på att undvika kläder med stora mönster som själ uppmärksamheten i bildern, och skrikiga mönster. 
 
 
 ❍ Slappna av
Då har vi kommit till den sista men absolut inte minsta punkten. 
Våga njuta av fotograferingen, slappna av och ta vara på stunden, om det är med din äkta hälft, din familj eller kanske bara dig själv. Våga vara dig själv, våga skratta och våga ta plats. Bilderna är ett minne för livet så varför inte bara köra och ge allt, du kommer att tacka dig själv efteråt om du gör det.
Tänk inte på att visa de bästa poseringarna eller hur andra ser ut, var dig själv och låt fotografen sköte resten. Låt fotografen hitta vinklar och låt denne guida dig oavsett hur galet det kan låta haha! Våga prova! 
 
Lycka till! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


© Viktoria Wigenstam
Blog designed by Tasnim E
RSS 2.0