Grundinställningar - Bländare

2011-03-21 @ 09:45:00



Bländare är ett uttryck för hur mycket ljus som ska släppas in i kameran. För att släppa in mycket ljus så måste du använda en hög bländaröppning (ex. 1.8-2.8), använder du istället en mindre bländaröppning (ex. 30) så släpps det in mindre ljus och bilden blir mörkare.

Hur stor respektive liten bländare som du kan använda beror helt på objektivet. Kan ju dock rekomendera objektiv med relativt hög bländaröppning så som f/2.8 eller ev upp mot f/1.4.

Bländaren kontrollerar inte bara ljuset utan också skärpdjupet i bilden.
Använder du en hög bländare såsom f/1.4 eller f/1.8 så innebär det att oskärpan bakom huvudmotivet blir mer tydligt (suddigt).
Om du istället har en låg bländaröppning som kanske f/13 så försvinner den där oskärpan och bakgrunden blir ungefär lilka skarp som huvudmotivet. Detta beror också på hur långt ifrån motivet du står, är du nära så får du lättare oskärpa i bakgrunden motför om du kanske backar några steg.

Ex. Denna bild är fotat med ett kort skärpdjup, d.v.s att bakgrunden är väldigt diffus och har inga skarpa konstraster vilket i sin tur leder till att blomman framhävs. Står här med kameran ganska nära blomman också.


Här har jag använt en mindre bländare och som ni då ser syns löv och gräs mer tydligt och blommorna är inte direkt utmärkande. Hopppas ni nu förstår skillnaden på detta. Här står jag längre ifrån än vid en närbild som den ovan.



Vad är då fördelar, nackdelar med hög/låg bländare?

Fördelen
att fota med högt bländarvärde är att bilden blir lite ljusare om det är dåliga ljusförhållanden, du får även en fin oskärpa i bakgrunden (skärpdjup) som gör att huvudmotivet (ansikte eller ett föremål) hamnar mer i fokus och gör inte bilden så grötig. Du kan även lättare utmärka en viss punkt på en bild med mycket runt omkring då det blir rätt suddigt runt omkring huvudpunkten.

Nackdelen med höga bländare 
är att konstraster kan "försvinna" lite grann genom att ha för hög bländaröppning men prova dig fram med detta, kanske kan du ändra slutartiden så du får bilden lite mörkare men du får behålla oskärpan i bakgrunden.

Fördelen med en mindre bländare är om det är flera olika saker/personer som ska finnas med på bilden. Då vill man inte att hälften ska hamna i oskärpa, genom att använda en mindre bländare så framträder mer detaljer i bilden. En annan fördel är att konstraster kommer fram mer, det blir inte så disigt/oklart.

Nackdelen med att använda låg bländaröppning är ju så klart att bilden fort blir mörkare. Dock kan du justera detta genom att ev höja ISO eller använda kortare slutartider.
Ska du fota porträtt och det finns mycket i bakgrunden så är en nackdel här att bilden kan bli ganska rörig med mycket i bakgrunden som visar sig, jämtemot att få lite oskärpa som ger bilden mer liv och blir inte alls lika rörig.

Är det någon information om detta som ni saknar så låt mig veta, det är inte lätt att komma ihåg allt :)

 


 

Mer information om olika grundinställingar:
Grundinställningar - Slutartid
Grundinställningar - ISO-tal


Kommentarer
Postat av: Amanda

Svar: Ja nu vill man att våren ska komma! =)

2011-03-21 @ 09:47:35
URL: http://amandakuren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


© Viktoria Wigenstam
Blog designed by Tasnim E
RSS 2.0