8 veckor kvar

Gick i veckan in i v.32 vilket innebär att det inte är så himla länge kvar nu, tiden har verkligen gått fort. Det börjar självklart kännas ganska så tungt nu och jag börjar vara lite less men samtidigt så känns det ganska lätt och bra då jag vet att det inte är så långt kvar! Blir det dessutom som med T är det bara 6 veckor kvar ;) Får hoppas på det!

Här är i alla fall lite information för er intresserade och även en magbild, magen hade inte växt så mycket sen 2 veckor när jag var till BM i veckan, men vikten ökat..dock hör det ju till också..vågen står på ca 0,5 kg mer än med T, magmåttet exakt samma som i samma vecka med T, blodtrycket samma, hjärtljuden lite olika. Kul är det i alla fall att jämföra :) 

Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.
Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika


Lite skillnad motför första bilden (v.17), klicka på miniatyrerna för att se större
 Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0